h

Historie

Onze fundering

Op 4 mei 1882 geven Berend Jan van der Steeg en Aaltje ter Horst elkaar het jawoord. Van der Steeg is timmerman, op dat moment het meest uitgeoefende beroep in Genemuiden. Vijf jaar na het huwelijk van Berend Jan en Aaltje wordt Hendrik Jan van der Steeg geboren. Net als zijn twee andere broers, Anton en Hendrikus, treed hij in de voetsporen van zijn vader als timmerman.

van-der-steeg-onze-historie
1920

Opdrachtgevers

De administratie van 1920 geeft ons een kijkje in de opdrachtgevers van Van der Steeg: klassieke Genemuider namen als Verhoek, Van Dalfsen, Visscher, Van der Haar, Mateboer, Timmerman, Roeland en Fuite. Op dat moment maakt Van der Steeg kasten, bijlstelen, stoven, stoelen, klossen onder een kruiwagen, konijnenhokken, drooghekken, deuren, eigenlijk alles waar de klant maar om vraagt.

1932

Ook in de jaren dertig werkt Van der Steeg nog voor dezelfde soort opdrachtgevers aan hetzelfde type producten, maar maakt inmiddels ook lijkkisten en scheepsmaterialen. In 1932 waagde Hendrik Jan samen met plaatsgenoten Riezebos en Van der Haar tevergeefs een poging de bouw van de dorpskerk in IJsselmuiden binnen te halen. Hieruit blijkt dat Hendrik Jan wellicht in de jaren dertig op zoek is naar grotere projecten en groei.

Concurrentie

Het komt steeds vaker voor dat de drie broers concurrenten van elkaar zijn bij het binnenhalen van opdrachten. Dat is bijvoorbeeld in 1937 het geval bij het ‘bekleden van de binnenmuren’ van het Weeshuis in de eigen stad. Tot de vijf inschrijvers behoren de drie broers Van der Steeg. Hendrikus is met 341 gulden de goedkoopste, Hendrik Jan met 372 gulden de duurste. Vermoedelijk heeft Hendrik Jan hoog ingezet, omdat hij de opdracht niet per sé nodig heeft op dat moment. Hij is op dat moment druk bezig met zijn eerste woningbouwprojecten.

1937
1942

Speelgoedautootjes

Tijdens de oorlogsjaren breidt Van der Steeg zijn werkzaamheden uit. Hij levert onder meer honderden speelgoedautootjes. Inmiddels werkt hij ook samen met zijn zoon Berend Jan. In 1942 schrijven zij een vennootschap onder firma in. Volgens de inschrijving gaan ze gemeenschappelijk een aannemersbedrijf in de burgerlijke en waterbouwkundige sector exploiteren, maar ook staan ze te boek als ‘timmerbedrijf, fabriek houten speelgoed en handel in bouwmaterialen’.

In 1947 treed Van der Steeg buiten Genemuiden, er gaan facturen naar Hasselt, Giethoorn en Vollenhove. Twee jaar later volgt er een belangrijke stap, het personeelsbestand wordt uitgebreid, waarvan Roelof van der Velde vermoedelijk de eerste is. Er volgen ook nog eens opdrachten voor vier woningen in Zwartsluis, vijf woningen in Hasselt, acht woningen en de bouw van een rusthuis in Vollenhove.

1947

In 1954, het geboortejaar van Ben van der Steeg, reden we vaak met de Opel Blitz, een in die tijd beroemde vrachtwagen, naar de bouwplaats.

1953

Van der Steeg & Heutink

Binnen het bedrijf staat ondertussen Berend Jan van der Steeg aan het roer. Hij is ambitieus, heeft uitstekend zakelijk inzicht en wil met het bedrijf groeien. Na de eerste woningbouwprojecten is het hek van de dam, zeker wanneer een nauwe samenwerking met metselbedrijf Heutink van de grond komt. De combinatie Van der Steeg en Heutink werkt vanaf 1953 aan een lange lijst met projecten.

Tot in de jaren zestig bestond de bouw vooral uit handwerk. Bij het storten van beton waren soms twintig medewerkers nodig. Loodzware bouwmaterialen werden met de hand naar verdiepingen gebracht, tot zelfgemetselde verdiepingsvloeren aan toe.

Schoonzoon Harm Bergman gaat begin jaren zestig aan de slag bij zijn schoonvader. Binnen het bedrijf neemt hij min of meer de plek in die voor Tiem van der Steeg bestemd was. De zoon van Berend Jan die in 1961 verongelukt op de Kamperzeedijk.

In diezelfde periode kwamen de projecten los waaraan het bedrijf decennialang kon werken. Van der Steeg bouwde naar schatting tussen de 1000 en 1500 woningen in Hattem. Ook in Genemuiden, Vollenhove, Urk en later Dronten realiseerde het bedrijf veel woningen.

In 1965 verhuist Berend Jan van der Steeg van de Westerkaai naar de Oosterkaai en blijft alle zaken vanuit zijn eigen huiskamer runnen. Zoon Ben raakt in de jaren zeventig ook betrokken bij het bedrijf, en heeft zijn kantoor op zijn slaapkamer. Zelfs na zijn huwelijk gaat hij dagelijks terug naar zijn ouderlijk huis om op diezelfde slaapkamer aan de slag te gaan voor het bedrijf.

1965
1969

Nadat Joom Heutink op jonge leeftijd overleed groeiden de bedrijven langzaam uit elkaar. In de periode 1969 – 1976 is de bouwcombinatie Heutink-Van der Steeg geleidelijk beëindigd.

Van der Steeg Vastgoed

Midden jaren tachtig neemt Ben van der Steeg de dagelijkse leiding over van zijn vader Berend Jan. De crisisjaren in de jaren tachtig worden moeiteloos doorstaan omdat het bedrijf veel vastgoed in Zwolle en Kampen koopt, renoveert en later verhuurt of verkoopt. Hieruit ontstaat Van der Steeg Vastgoed. Zonder werk zit het bedrijf nooit en als de markt niet gunstig is, kan en durft Van der Steeg risico’s te nemen. Daarmee bouwt het veel goodwill op.

2018

De persoonlijke benadering en de klantgerichtheid is altijd gebleven.

Ook nu de vierde generatie Van der Steeg in 2018 zijn intrede in het bedrijf heeft gedaan; Anne en Berend Jan van der Steeg.